Dagis Australien vs Sverige

Efter några månader med ett barn på Australiensiskt 4 year Kinder börjar jag förstå varför Australiensiska mammor inte kan arbeta heltid, knappt deltid ja faktiskt inte alls har tid att arbeta.
Barnet går 15 h i veckan, från att de fyller 4 år, thats it.. du kan dyrt betala till för att få utökad tid men de allra flesta på vårt Kinder går 15 h uppdelat på 2 dagar. Behöver familjen dagisplats innan barnet fyllt 4 är det ännu dyrare, nästan inte ekonomiskt lönsamt om inte mamman har en väldigt hög inkomst.  Så det är ju självklart ett av skälen till att många mammor är hemma. 

Att ha barn på Kinder/i skolan kräver ganska mycket arbete för mamman.  Just det det var medvetet skrivet, av mamman. Jag har faktiskt inte sett skymten av mer än en pappa, förutom min egen make på Kinder. Så var det med jämställdheten här. 

Inför varje dag ska det förberedas matlåda med healty morningsnack, lunchbox , dryck samt afternoon tea snack. Vårt Kinder markerar att det ska vara nyttig mat men dock är chips, muffins och chokladkakor vanligt snacks.
Min 4 åring har snabbt snappat upp detta och när jag i lördags hävdade att chips var denna veckas lördagsgodis hade han svar på tal och lät meddela att jag hade fel " det där är snacks mamma, inte alls samma sak"! 

Det är två läger på Kinder, ett gäng med frukt som snacks och ett gäng med kakor och chips. Sonen lät häromdagen meddela att han vill byta från fruktgänget till chipsgänget. Jag lär meddela att jag kan förstå det men att det faktiskt är helt otänkbart. End of discussion. 

Det finns också ett fantastiskt utbud av matlådor, smörgåsformar, snacksburkar mm. Vilket ju är lätt att gå igång på, många av dem är extremt praktiska och fina. 

4 tillfällen på en svensk termin är det "stay and play" då mamman stannar en förmiddag eller eftermiddag och hjälper till/ deltar i aktiviteterna. Dessutom är det välgörenhetsarbete på helgerna då alla förväntas dra sitt strå till stacken, sälja korv på bunnings (typ Bauhaus), köra grus till sandlådan på gården, baka kakor till kakförsäljningsstånd, ta hem förskolans tvätt och tvätta mm. Notera att vi ännu bara gått på förskolan i 2 månader. Utöver detta socialiserar mammorna på morning tea efter lämning och på lekplatsen bredvid dagis efter hämtning.  Jag som började ta för vana att storhandla innan hämtning eftersom det innebär ett vilding mindre i kundvagnen fick snabbt tänka om. 

Vårt kinder är fantastiskt! Pedagogerna är väldigt uppmärksamma och ser varje barn. Varje morgon finns det 4 aktivitetsstationer där barnen kan måla med pensel, rita, leka med lera, arrangera blomsterbuketter, hälla matvete genom olika trattar, spika, skruva, klistra mm. 
Förra veckan hade Kinder besök av ett litet gäng sjödjur. Fiskar, sjöstjärnor, krabbor,  en pingvin och en KROKODIL. Jodå, en krokodil med ett stort bandage kring gapet promenixade han omkring bland barnen. De spelar instrument, leker med vatten, geggamojja, bygger torn, you name it.! 

Summan av kardemumman. Svenska dagis underlättar extremt för föräldrar som arbetar och är både flexibla, stimulerande och pedagogiska. Australiensiska kinder är väldigt kreativt stimulerande och fantastiska på alla sätt men kräver väldigt mycket av föräldrarna. De är helt enkelt utformade för att stimulera barnen inte för att underlätta för föräldrarnas arbetssituation. 


Stay and play på Kinder


Det finns en 2-åring som också vill gå på Kinder!
Visa fler inlägg